HTML

Minden, ami törpesün

Hasznos tudnivalók a törpesün tartásról, hírek, információk, törpesünös képek, videók, közösség. Informatív - hasznos - szórakoztató. Ha véleményed van, mondd el, ha kérdésed van, tedd fel!

Címkék

Legutóbbi bejegyzések

  • Spanci: Szia, 1 hónapja van nálunk a törpesünink és nem akar barátkozni. Mindig óvatosan bánunk vele, kézb... (2013.11.02. 14:23) Elindult a blog!

Neked való házikedvenc-e a törpesün?

2012.12.07. 14:46 TüskebökiTörpesün

Mostanában egyre többen választják házikedvencként az afrikai fehérhasú törpesünt, bár sokan még mindig meglepődnek, amikor kiállításokon bemutatjuk a süniket, hogy "Jééé, otthon tartható süni?" "Nahát, tényleg nem szúr!"

Valóban elbűvölő kisállatok a törpesünik, bár én ugye elfogult vagyok...

A süni házikedvencként azonban nem való mindenkinek.

Lássuk, mi szól a törpesüni tartása mellett?

Hát az, hogy nagyon-nagyon édesek, különlegesek, nem hétköznapiak, mókásak és szeretetre méltóak!

Fülöp_05_22 003.jpg

Ugye?

Komolyra fordítva a szót, nézzük pontokba szedve, miért jó törpesünit tartani?

1. Nem unatkozik napközben

       Elfoglalt emberek számára is megfelelő házikedvenc, mivel a nap nagy részét átalussza, nem kell         lelkifurdalást éreznünk, hogy nem lehetünk vele, nem tudjuk szórakoztatni. Amikor ébren van, akkor is remekül elvan magában, nem igényli, hogy szórakoztassuk.

2.  Nem rágcsáló

És ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni - tehát semmit nem fog megrágni, sem a ketrecet, sem a szőnyeget, sem a kábeleket a szobában.

3. Nem büdös

Magának az állatnak semmi szaga nincsen, és a tartása sem jár olyan szagokkal, mint némely rágcsáló esetében, mivel a vizelete nem tartalmaz ammóniát (így a ketrecet sem marja ki.). A törpesünik többsége egy helyre (általában alomtálcába) végzi a dolgát, így könnyen tisztán tartható. Természetesen, ha egy hétig nem takarítjuk egyáltalán, akkor azért lesz szag a szobában, de ez szinte minden állat esetében igaz.

4. Nincs hangja

Nem ugat, nem visít, ha enni kér, nem morog, egyszóval nem hangokkal kommunikál, és ez bizony nem egy  hátrány.

5. Könnyű tartani

Nem kell oltatni, sétáltatni, játszani vele, kozmetikushoz vinni, nyírni. Megelégszik azzal, ha megfelelő tartási  körülményeket biztosítunk neki, nagy, ingergazdag környezetet, játékokkal, futókerékkel, és megfelelően tápláljuk.

6. Keveset eszik

Persze, minden relatív, de macskaeledelből pl. napi 1-2 evőkanál egy törpesüni adagja (10-15 gramm), így egy kiló táp akár 2- 2,5 hónapig is elég. Tehát egy kutyához, macskához, vadászgörényhez képest, határozottan "keveset fogyaszt."

És mi szól ellene? Hiszen nem való mindenkinek a törpesün...

1. Éjszakai állat, nappal jórészt alszik

A süni sötétedéskor ébredezik, nyáron később, télen általában korábban, hiszen korábban sötétedik. Nem ajánlom annak, aki nappal otthon van, és szívesen tanulmányozná az állatkát ráérő idejében, mert ő bizony ilyenkor durmol. Fel lehet természetesen ébreszteni, ki lehet őt venni ekkor is, de átszoktatni nem lehet.

2. Éjjel zajos lehet

Nem ajánlott hálószobában elhelyezni a sünit, mert némelyik komoly zajongást rendez éjjelente, ahogy kapar, ropogtatja az eleséget, zörgeti az itatót, mászik a ketrecen, vagy áttolja a házát,  vagy a tálkáját a ketrec túloldalára.

3. Rovarevő

Mindig megütközöm az olyan kijelentéseken, hogy "A kukac undorító, úgyhogy azt nem adok a süninek". Aki így gondolkodik, tőlem semmiképp se akarjon törpesünt venni. Nagyon sokféle állat van, amit tartani lehet, és tudom, hogy egy darab répa gusztusosabb, mint egy gyászbogárlárva, de tudomásul kell venni, hogy a törpesün rovarevő. Akkor lesz boldog és egészséges, ha kap rovarokat is. Ez lehet: lisztkukac, gászbogár-lárva, viaszmoly-lárva, rózsabogár-lárva, tücsök, szöcske, sáska, csokicsótány, stb. Akinek ez nem fér bele, akár anyagilag, akár mert undorodik tőle, inkább másik állatot válasszon.

4. Tüskés

Bár a legtöbb süni - ha biztonságban érzi magát és nem fél - , tüskéit teljesen a hátára simítja és így nem szúr, azért azt tudomásul kell venni, hogy mégiscsak egy tüskék állatról van szó. Nincs olyan puha bundája, mint egy csincsillának (bár a hasát borító fehér szőr finom puha), nem lehet nyúzni, dögönyözni. van, amelyik süni remekül elvan kézben, de van, aki jobban szereti ha békén hagyják. Éppen ezért kicsi gyerekenek nem a legjobb választás.

5.  Nem kötődik az emberhez

Természetesen süni és süni között is van különbség, de általánosságban elmondható, hogy mi sokkal jobban igényeljük a törpesüni társaságát, mint ő a miénket. Nem fog elénk szaladni, nem hallgat a nevére, nem lehet betanítani, és van, amelyik kézben sincs el túl sok ideig. Persze, ez sok más házikedvencre is igaz, pl. a teknősökre, halakra, mégis sokan tartják őket.

6. Nem olcsó


Tudomásul kell venni, hogy törpesünt sem vásárolni, sem tartani nem olcsó. A süni ára tág határok között mozog, sok tényezőtől függ, de általában 15000 és 35000 között van. Ehhez jön még a felszerelés, ami szintén minimum 15-20000 Ft-nál kezdődik. A fenntartási költsége megint csak viszonylagos: egy rágcsálónál biztos, hogy sokkal többe kerül, de egy vadászgörényhez vagy macskához képest jóval kevesebb. Én azt mondom, akinek anyagilag nem fér bele, hogy jó helyről vásároljon sünit, megvegye a nagy ketrcet, a nagy futókereket, egyéb felszereléseket, és rendszeresen az élőeleséget, inkább válasszon más állatot.

Szólj hozzá!

Címkék: tartás törpesün

A bejegyzés trackback címe:

https://tuskebokitorpesun.blog.hu/api/trackback/id/tr654952748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása